🥦За гладолечението със сокове или защо съм против фрешовете в ежеднената употреба, но ок с идеята за гладолечение на сокове за няколко дни.

🍏Първо искам да обясня какво представлява гладолечението със сокове. Това е олекотена форма на гладуването, което както знаем е само на вода, именно заради това е малко спорно да се нарича гладолечение тъй като се приемат калории под формата на сокове.

🍎С една дума този метод представлява прочистване и детокс с прием на калории, което ни позволява да го издържим за повече време.

Има няколко вида продължителност – кратко, средно дълго и дълго, като има специални схеми, по които се прави

🍐Аз лично мисля че гладолечение в рамката на три дни на сокове е един прекрасен начин за детокс.

🍊Хората, които ме познават знаят че аз съм против изцеждането на плодовете и зеленчуците, а причините затова са няколко – първата е че голямо количество продукт отива за направата на малко сок (нали не може да я изядем 10 протокола, но можем като нищо да ги изпием под формата на 5-6-700 мл фреш) втората е, че се губят фибрите на плода които са наистина важен компонент. Трето, защото с фрешове винаги може да се прекали и те влияят негативно на нивата на кръвната захар, като правят резки скокове и спадане, като това със сигурност няма да ни е от полза.

🍑НО да кажем че в случая с гладолечението целта оправдава средствата, като смисъла на гладолечението със сокове е да направим почивка на червата и на храносмилателната система като не вкарваме твърда храна, която трябва да обработва.

🥝Хубавото при гладолечението със сокове е че освен плодове и зеленчуци може да приемаме и по-богати на протеини напитки, като например ядкови млека (аз лично пия и протеин на прах, опитвам да е веган). Също така може да приемаме (дори е препоръчително) хуск, който пък създава чувство за ситост и спомага работат на червата.

🥒А за хората които се чудят дали да приемат фрешове ежедневно като здравословен сок – моето предложение е да използвате смутита от плодове или зеленчуци, като така запазвате фибрите на плода както и другите важни витамини и минералите, а също така и не се получава пик на кръвната захар.