Заместителите.

 

Напоследък много често виждам „фитнес инфлуенсъри” да казват как трябва да обичаме тялото си, да му даваме всичко необходимо, да не го лишаваме от нищо. Да, това е така, но в техния случай се лобира за ядене на пържени филии в килограм олио и шоколадови десерти направени с големи количества захар и бяло брашно. Разбирам, че след многото опити тези хора да постигнат добър външен вид, нещо винаги се е обърквало и това не е факта, че „тялото ни приема липси или заместители” – защото ако трябва да сме честни и да гледаме назад в генезиса на човечеството тялото няма как да усеща липсата на захар, тъй като захарта е продукт на новото време и доста дълго сме си живели добре и без нея, както и бялото брашно – което аз лично намирам за убийство на храната, тъй като то се получава след процес, в който се отстраняват обвивките на зърното, а с него и съдържанието на полезните компоненти, например фибрите, витамините и минералите. И не напоследно място – рафинираното масло, което е горе долу на същия принцип както брашното – у

бито всичко полезно след преработката му, но и дори вече е ясно колко негативи има върху организма да се консумира след нагряването му до дадена температура.

С това кратко обобщение искам да кажа как „заместителите” са по-скоро новата  алтернатива, която ще ни води по пътя на здравето.

Алтернативите на захарта като еритритал и стевия например не само, че са по-полезни, а и идват от природата. Студенопресованите масла и пълнозърнестите алтернативи са не само прищявка и мода, но и наистина важната храна в днешно време.

Да подбираме правилно и да си грижим за себе си не ни прави манияци, а желанието за промяна не се нарича заместител.