1. Чували ли сте за ефект на Дънинг-Крюгер?

Днес ще пиша за мозъка и за връзката физическо натоварване – мозъчна дейност.

Започвам с малко интересна информация, а именно Ефектът на Дънинг – Крюгер. Това е когнитивна склонност, при която неквалифицирани индивиди страдат от илюзорно превъзходство, изразяващо се в надценяване на собствените познавателни способности. Тази склонност се приписва на метакогнитивнатанеспособност на неквалифицирания да разпознава грешките си. Най-вероятно познавате такъв човек или се сещате за такъв. От друга страна

знаете ли, че паметта не е фиксирана и постоянна, тя може да бъде променяна от нас или от околните (като статия на Уикипедия), така де може да си мислим, че сме изживяли нещо, а всъщност да не сме и това да е просто нещо нагнетено ни от други хора.

С тези неща целя да кажа някой неща:

 • Ако искате да започнете да се грижите за себе си, но хората около вас ви обясняват колко е трудно и невъзможно.. сметнете, че може да страдат от ефекта, който споменах в началото, оставете ги да говорят колко е трудно да спазваш здравословен режим на хранене и колко е “тегаво” да тренирате и да бъдете активни, а вие просто повярвайте в себе си.
 • Ако в средата, в която сте израстнали ви е “нагнетяван” нездравословния начин на хранене и живот, вие можете да промените това и да сложите началото на правия път.
 • Ако искате да подобрите всеки аспект – когнитивния, визуалния и здравословния, направете крачката. Активната физическа дейност и правилната храна доказано влияят на здравето на мозъка и на общото възприятие на света около нас – добра храна, добър живот.
 • Първата стъпка за създаване на хранене, съответстващо на здравословното, се основава на правилните пропорции протеини /30%/, въглехидрати /40%/ и мазнини /30%/. Тези три компонента имат уникален хормонален ефект.
 • Започни днес: вместо в магазина да отиваш на джънк щанда, започни по-често да отиваш към плод/зеленчук/био и здравословния и ще усетиш разликата
 • Вместо да събираш пари да си купиш чифт скъпи обувки – събери за екскурзия, защото на никой не му пука че си със стар модел обувки ако ги разхождаш опознавайки друга държава/култура
 • Вместо да даваш парите си за алкохол и ефимерни забавления, дай ги за курсове, които ще те развият и ще отворят много врати пред теб
 • Страховете ти са само мисли. Спри да се плашиш, да се тероризираш с мислите си. Това е ужасен начин на живот. Мислите могат да се променят. Избери да мислиш без страх.
 • Бъди готов да се разделиш със старите, негативни убеждения. Те са само мисли, които запречват пътя ти. Новите ти мисли са позитивни и носещи удовлетворение.
 • Всеки проблем си има решение. Всяко преживяване е възможност за учене и израстване.
 • Научи се да се храниш правилно. Каква храна е необходима на тялото ти за поддържането на оптимална енергия и работоспособност? Научи физически упражнения. Кои от тях ти доставят удоволствие? Обичай и уважавай храма, в който живееш.

Наистина най-добрата инвестиция е в самия вас, защото ако не сте здрави – няма да бъдете достатъчно добре и във форма да дадете необходимата грижа на близките си, така че оставете другите