фитнес-инструктор-за-мен

Познанията ми върху спорта, активния начин на живот, здравословното хранене и грижата за духа и тялото са изграждани с години учене,  възприемане и търсене на постоянна информация, която е важно за мен да актуализирам постоянно.

 

Завършила съм Национална Спортна Академия “Васил Левски” с бакалавърска степен треньор, както и втора специалност учител. След което реших да затвърдя знанията си и придобих магистърска степен – Спорт, фитнес и здраве, като плановете ми не включват това да спра до тук, защото в това учебно заведе успях да положа фундамента, но информацията, както и новите открития и изследвания извират ежедневно. 

 

Освен работата ми с хора като треньор, работя в сферата на здравето и рекреация,а от там бих могла да споделя наблюденията си, че хората не се грижат адекватно за себе си – не използват движението и храната като лек и превенция, а разчитат на лекарства и апарати, в повечето случаи когато вече са закъснели. Виждала съм и болни, които почват лечение с лекарствени препарати и всякакви видове апарати, които да подомагат състоянието им, но не променят и остават на същия режим на хранене и начин на живот какъвто са водели, когато са отключили състоянието си, неосъзнавайки до ден днешен, че може би част от състоянието им (ако не и цялото) се състои в грешни избори на храна, големи дози стрес, фрустрация и липса на адекватна почивка, активност и възстановяване. 

В реда на тези мисли искам да вмъкна, че едни от най-разпространените причини за инвалидизация и смърт в днешно време се дължат на няколко от бичовете на 21 век – инсулт, инфаркт и инсулинова резистентност – като трябва да е ясно, че и трите зависят в най-голяма степен от изборите ни – движение, храна, когнитивно обременяване и в много по-малка – от други фактори. От друга страна карам и курсове за парамедик е от стажовете по спешни адреси съм виждала състояния, които могат да се излекуват и само с храна и активен начин на живот. На няколко адреса ми направи впечатление, че при пациенти с кръвно, гастрит и дори отоневрологичен симптом не се спомена, че за превенция на такова състояние да се случи повторно трябва нещо в режима храна-начин на живот-настройка на мисълта трябва да се промени. Изписа се лекарства и препоръки за посещение на лекар, след което ще последва още лекарства, при което отново никъде няма да се спомене грешките, които се допускат в избора на това, което слагат тези хора в тялото си под форма на хранителни продукти, течности и вредни вещества.

 

От години работя с хранителни добавки и постоянно се интересувам от макро и микро елементите, защото съм на мнение, че ако не всички, то почти всички патогенни състояния могат да се коригират както с правилно хранене (правилно според нуждите на организма), така и с активен начин на живот и позитивно мислене (недопускане на стреса да надделява). Често след като измисля дадена хранителна програма, детокс програма или начин на хранене, както и тренировки ги прилагам първо върху себе си, за да мога да определя плюсовете и минусите, с които ще се сблъскат и хората, с които работя и мисля, че това е правилния подход, затова и всичко написано като съвет тук, както и рецептите са изпробвани и доказани, че вършат работа. За всяко нещо, което напиша ще посочвам доказан довод, изследване  и мое лично наблюдение и опит. 

 

Обичам здравословната храна и винаги ми е била много вкусна, въпреки  че съм наясно, че витае мит, че всичко здравословно е или скъпо или не е вкусно и аз напълно мога да разбия тези представи! Много често да напълниш количката в магадина с „джънк” ще излезе на същата цена, а дори и по-скъпо на касата за плащане, но проблема тук не са парите, а цената, която плащаме със здравето и външния си вид!

От друга страна няма нещо сладко или солено, няма рецепта, която не може да се направи по здравословен начин, ще ти покажа, че всяка съставка може да бъде заменена с правилната алтернатива и отдавна мина времето на диетичното хранене тип – пилешки гърди и неовкусена зелена салата за преса на корема.

 

Обичам също и движението, даже може би го обожавам. Може би живея за да има динамика в живота ми, винаги обичам нещата да се случват, да се движат. Винаги съм казвала, че телата ни са като колите – ако една кола се кара постоянно ще бъде добре работеща, но ако се остави в гаража дълго време най-вероятно двигателя „ще падне”и няма да успее да запали – това образно казано се случва и с телата ни, когато мускулите не се използват тялото решава, че няма нужда от тях и почва да работи за техния разпад – нарича се атрофия и с леко намигване напомням, че и сърцето е мускул и то има нужда от работа, така де – дозирано натоварване. Важно е да отбележа, че атрофират не само мускулите ни, но и системите ни – сърдечно-съдовата, нервната, дихателната, храносмилателната, опорно-двигателната, кръвната и лимфната система работят оптимално при наличието на ежедневно движение и от друга страна започват да създават проблеми или да не работят на максимална честота при застой и залежаване.