🪣За препаратите и козметиката

🩺Наскоро бях на Биоскенер, за да си отговоря на някой въпроси, които не намирах отговор. Скиптична разбира се как така някаква машинка (за 3мин) и сравнително нискобюджетно изследване (70лв Биоскенер и наистина адекватна консултация и разчитане на резултатите) могат да ми кажат каквото и да е било ме оставиха позитивно изненадана – този вид тест разчете наистина много неща за мен, които знам – като слабо място (УНГ) и алергии, които алерголози не можаха да открият с кръвни тестове! И които не знаех, а само предполагах.. та в друга тема може би ще засегна това и как бъдещето е холистичната медицина! Нещо, което винаги съм вярвала и твърдяла .. но вече се убедих 🙂

🔬Та, излезе ми натрупване на вредни химикали и пестициди в организма.. и от там може би идват някой други проблеми, аз лично направих проучване за себе си и ще пробвам холистичния начин, ако на някой друг допадне идеята и бих могла да съм полезна ще се радвам да споделя нещо, което може да е от значение, а именно:

😌 Днес няма да пиша за биоскенера, а за нещо, което наистина неглижирах и си казвах “еее какво толкова, не можем да станем стерилни” и този вид избори съм наричала винаги радикални и безмислени – а именно избора да предпочетем козметиката ни, препаратите, ароматизаторите ни и всичката “химия” да бъде щадящ а както за нас, така и за околната среда

💰Така ще помогнете както на себе си (ще пазите тялото си от химикали), така и на природата. Но и на бюджета си – често тези “алтернативи” или по-скоро правилни избори са доста по-евтини от препаратите.

💆🏽‍♀️За козметиката:

Консервантите са неизбежна съставка във всеки един продукт, който съдържа вода. При продукти на маслена основа по-трудно се създава среда за развиване на микроби, плесен и подобни, с някои изключения, същото важи и за продукти с много високо или много ниско pH. Опаковката също може да бъде предпоставка за по-трудно заразяване на продукта, което не отменя необходимостта от консервант, а може да рефлектира върху неговото количество в продукта.

Добри примери в козметиката:

Лице:

🧖🏽‍♀️Почистване – почистваща вода с билки и екстракти, например роза, лавандула, невен и т.н. За специфичните нужди. Търсете 100% натурална и дестилирана на пара био вода. За измиване най-добре натурален сапун по тип кожа

🧴Кремове, маски, пилинги – нека бъдат само натурални съставки, специфични за вашата кожа и изисквания.

💄Гримове – търсете натурална сертифицирана декоративна козметика, създадена от експерти по органична грижа за кожата, да не съдържа вредни химикали, нано частици, парабени, бисмут оксихлорид, талк, синтетични бои, пълнители, аромати или консерванти.

💇🏽‍♀️Коса – търсете продукти без Без спирт, Без SLS/SLES (сулфати), Без парабени, Без BHA, BHT, EDTA и PEG, Без силикони, Без оцветители, Тестван за никел (<0.0001%).

🦷зъби:

💧Вода за уста – както при лицето, вода от естествени екстракти – например смрадлика и др. / Масло за жабурене – Пулинг с масла или ойл пулинг е аюрведична техника за почистване на устата. При редовна употреба се счита, че намалява натрупването на плака и отстранява естествено петна и оцветяване по зъбите.

🚰Паста за зъби – търсете без флуорид, SLS/SLES, синтетични и пенести съставки

🪥Четка за зъби –

💪🏽Тяло:

🛁Измиване – заменете душгеловете със сапуни, направени от натурални масла.

Пилинг и скраб за тяло – най-лесно е домашно приготвени, например кафе и кафява захар или каквото ви попадне от бабините рецепти, ако не

🧴Лосиони – заменете ги с истински масла. Добрия пример тук е чисто кокосово масло. Ако искате нещо по-гелообразно може да бъде гел от алое Вера, както и доста други примери по индивидуални нужди и усмотрение.

💨 Аромати –

1️⃣Ролони – пример Део кристал, той е естествен кристален дезодорант от минерална сол без аромат. Не оставя следи по дрехите. Естествено потиска развитието на бактериите, които причиняват неприятните миризми.

2️⃣Сухи кремообразни дезодоранти и крем дезодоранти – Съдържат например сода бикарбонат, корен от арарут на прах, кокосово масло и масло от карите. Ароматизирани с етерични масла – грейпфрут и лайка.

🏡Добри примери в домакинството:

1️⃣За пране:

🧼Сапунени ядки – те са:
Екологично чисти – не съдържат фосфати, ензими, изкуствени аромати, пенители или други синтетични химикали.
Хипоалергенни – имат доказан много добър ефект при алергични състояния, подходящи за бебета и хора с чувствителна кожа.
Икономични и евтини – една от най-евтините екологично чисти алтернативи на пазара. Едно пране със сапунени ядки е на стойност под 20 ст.
Универсални – сапунените ядки и сапунената течност може да се използват за измиване на всякакви вид повърхности, в миялната машина, като естествен пестицид, за измиване на съдове, за пране и къпане.
Лесни за употреба. При пране сложете 6-7 половинки от ядките в платнена торбичкa, завържете и поставете директно при прането – в барабана на вашата пералня машина. Добавянето на допълнителни препарати или омекотители не е необходимо.

🧹За чистене:

🍋 Лимонена киселина – За почистване на котлен камък, омекотяване на вода или алтернатива на омекотител за пране.

♻️ Натриев карбонат – За почистване  на керамика, метален обков става по-лъскав, завесите се избелват.

За миене на съдове:

🧽Избирайте препарати за измиване на бебешки съдове – Хипоалергени, без аромат, натурални препарат за измиване на съдовете, търсете създадени на растителна основа, без притеснителни съставки. Биоразградими, безопасни за септични ями, без 1,4-диоксан и етилен оксид. Ако продукт е Сертифициран би било голям плюс, биоразградим също

Ароматизиране:

💨 Забравете за всички ароматизатори.. вместо тях:

🔥Palo santo – чието име на испански означава свято дърво или свещено дърво. Дървото за кадене е получено от чисти Fair trade суровини – най-вече клонки, естествено паднали от дърветата. Използва се като ароматните пръчици и има сладък и свеж аромат. В Южна Америка се пали за отстраняване на негативни енергии, но и просто заради приятната миризма. Запалете и оставете да гори малко, след това духнете, за да стане въглен.

🍃 Платнена торбичка с био билки и цветове – Компактният размер на торбичката я прави изключително удобна за поставяне в дома, офиса и колата.

🪵ароматни пръчици – нискобюджетен и добър вариант

🌸дифузери – устройството е малко по-скъпо и основно на ток, но пък етеричните масла, които пуска в пространството си заслужават.

🌼ароматни свещи, тамян,

🚽Други:

🧻 знаете ли че има хора, които имат проблеми с толетната хартия – обриви, инфекции и т.н. Ето един пример за подходяща хартия в този случай:

🎋Хартия от бамбук – кухненска и WC – без прахови частици, С натурален цвят, без използвани избелители и хлор. Произведена с минимално водно и електро потребление