🎄За смисъла на постите

1️⃣2️⃣Декември месец, време за пости. Малко хора се замислят за истинският им смисъл и използват познатото в днешно време “аз няма да се лишавам от сладостите в живота”, “веднъж се живее”, “за какво ще живея ако съм в лишения” и така започват всички лоши неща в живота.. не знам защо сме приели, че лишаването от нещо е толкова лошо, че чак не виждаме смисъл и смятаме, че смисъла е в разхищението, разврата, живот като запоследно, преяждане и нехайство..

⚠️Много по-често заболяванията идват от ПРЕКАЛЕНО много храна, отколкото от гладуване. Много често липсата на здраве е следствие от прекомерното, отколкото от въздържанието. Ако някой не е разбрал смисъла на казаното – нека прочете пак 🙂

🙋🏽‍♀️ Нашето тяло е нашият храм. За да сме здрави, енергични и щастливи е редно да го пълним със здрава, чиста, енергийна и полезна храна, а вместо това то често получава разваляща се, мъртва, пакетирана, наблъскана с химия отпадна на моменти продукция, наречена “хранителна стока”. Много често купуваме кренвирши, имитиращи млечни продукти (със съдържание на мазнина и сухо мляко) и евтини стоки, за да можем да пълним кошниците повече и повече за по-малка сума. Ядем бързи храни, ядем без да мислим. Истинската храна (плод, зеленчук) е спряла да ни е вкусна заради това, че свикнахме на всичките Е-та, на всичките глутамати, отпадни продукти и битова химия, които карат мозъка и сетивата ни да откачат. Десертите на природата като плодове и фурми не ги поглеждаме, но видим ли тортата с килограм захар в нея се насочваме да отрежем парче. Научихме се да черпим “за здраве” с продукти, които не ни носят здраве – колбаси, пластмасови чипсове, хрусини, кубети.. защо? Защото е много трудно вместо солети да нарежем моркови и тиквички, а вместо чипсове да предложим зърнени продукти, сурови ядки …

Дълга и широка тема, осъзнатото хранене е моята концепция, която смятам, че е пътя към здравето, младостта, доброто настроение, енергията (виж повече тук 👉🏽https://youtu.be/skdGwiHKwt8?si=hOl7k5LMgQ4UbRD0 / https://youtu.be/-2gposMpj_k?si=gCb0fD8h_qx5VEk4 )

Накратко за постите:

🍽️Пост означава въздържане от храна – това е пост телесен. Пост означава също и очистване на душата от злото – това е пост духовен.

🍴Как е установен постът? – Първият пост е установен още в райската градина. Бог забранил на първите хора, Адам и Ева, да ядат от плодовете на едно дърво.
За да ни покаже важността на поста, Господ Иисус Христос след Своето Кръщение постил в продължение на 40 дни преди да тръгне на проповед сред народа. Велики постници са били всички светии. Свети Йоан Кръстител живеел в пустинята и се хранел с див мед. Света Петка дълго живяла в пустинята, където за храна й служели диви треви. Така се хранел и свети Йоан Рилски.

🥣Какво се яде и какво не се яде по време на пост? – Църквата е установила по време на пост да не се яде блажна храна — месо и млечни продукти, риба и яйца.

По време на пост се ядат само постни храни.

🌱Постните храни са приготвени от растения.

Такива са хлябът, плодовете и зеленчуците, зърнените храни, бобовите растения и ядките. Ястията се приготвят с растително олио. За постни храни се смятат мидите, охлювите и раците.

🥦Постите се спазват от православните християни, които са в добро здраве. За болните, за бременните и децата постът е облекчен. За малките деца лишаването от любими лакомства – шоколад, бонбони, сладолед, дори за няколко дни, вече е форма на пост, но това те трябва да правят по свое желание, осъзнато, а не по принуда.

✝️Защо постим? – В основата на поста е борбата със злото. За това помага и въздържането от храна. Когато се въздържаме от храна, това прави волята ни по-силна в борбата с лошите навици. По време на поста с всички сили трябва да се борим с лошото в себе си – непослушанието към родители и учители, обиждането на другите, лоши мисли за тях, присмех над техните грешки, завист към другите за добрите неща, които притежават или за добрия им успех, отказване да окажем помощ на другите, възгордяване и др.

🫶🏼Постът трябва да се превърне във време за добри дела. Затова много хора по време на пост се помиряват с враговете си, посещават болни, помагат на бедни, правят дарения. Бог вижда всичко, което вършим и иска от нас да се обърнем към доброто.

✋🏽Постът е нещо повече от спиране консумацията на месо и млечни продукти. Това е начин да изчистиш тялото и душата си, поне според религията. Целта на поста е да се изчистим от лошите мисли, да пречистим организма си, да не бъдем просто консуматори, да погледнем вътре в себе си.