За да удължиш живота си намали храната си, сте чували може би не веднъж, също така Хипократ е казал, че лошото храносмилане е корена към всяко зло.

Какво искам да кажа с това – една истина, която седи пред очите ни и пак не я виждаме – можем да изглеждаме невероятно и да се чувстваме страхотно само и единствено благодарение на храната, дори без никакви странични процедури и добавки и може да се чувстваме извън всякаква форма и много неразположени, въпреки всички процедури и добавки само и единствено заради храната.

Ето ви няколко факта в полза на това твърдение:

✔️Многото храна може да е причина За редица състояния и заболявания, докато по-малкото такава (но правилна, набавяща всички необходими елементи в хранителния режим) не може да доведе до такива състояния.

✔️лошото храносмилане може да ни доведе до много състояния – както козметични – подуване, пъпки и т.н. Така и до съвсем сериозни заболявания

✔️ Костите са изградени от калции, фофор, колаген, а в модерната диета консумираме ли достатъчно от тях?

✔️ Костите са изградени от калции, фосфор, колаген – но това не значи, че трябва да пием прекомерни количества прясно мляко, за да ги подхранваме – по-скоро значи, че трябва да приемаме достатъчно колаген, както и комбинация на Вит.д и калций – по възможност НЕ от източник прясно мляко

✔️ Вит ц се превръща в антиоксидант само ако е над 600мг дневно – така де, малки дози от него няма да свършат работа, ОСОБЕНО важно е да се приема Вит.ц от пушачи, защото тютюнопушенето намалява запасите от витамин С в организма с до 50%. Изследване показва, че всяка изпушена цигара унищожава 25 мг. от витамина в тялото ви, което води до остър недостиг. Пушачите трябва да увеличат приема на витамин С чрез промяна в дневното меню и чрез допълнителен прием като дневната доза, необходима на непушач, е 1000 мг, а на пушач е 3 пъти по-висока.

✔️ от друга страна някой витамини в големи дози са наистина опасни, това например е Вит. А – Една от най-важните му функции е подкрепата на растежа на клетките и клетъчното делене. По този начин той се оказва жизнено значим за организма като цяло. Това му е спечелило името „витамин на растежа”.  При повишено натрупване опасностите за бременността и плода са съществени.  Венците започват да кървят, появява се повръщане и диария, увеличава се черния дроб.