Как да направиш пречистване отвътре навън благодарение на плодовете

В момента е сезона на огромното количество вкусни, пълни с живот плодове и ще е истинска загуба ако не си позволиш да усетиш чувството на свежест, енергия и прана, с която може да те зареди само живата храна.

Във философията на Веданта, прана е понятие за жизненост, живото-подкрепяща сила на съществуването и жизнена енергия, която може да се сравни с Китайското понятие за Чи енергията (среща се и като Ки или Ци).

Праната се съдържа навсякъде около нас и е това, което някога сте усетили като прилив на жажда за живот. Ще дам пример – в “живата вода” – водата във водопадите, моретата и реките – нали ви се е случвало когато усетите аромата около водопад или река да получите изведнъж едно страхотно чувство в тялото си, едно желание, едни чисти мисли, една зареденост. Това е прана. Също така прана се съдържа и в суровата храна, която се води жива храна – например плодове, зеленчуци, ядки, семена и всичко останало, което можеш да консумираш в суров вид, именно защото термичната обработка разрушава праната, та именно по този начин на мислене някой път след като консумирате свежа храна се чувствате леки и заредени. Усещали ли сте как, когато не се чувствате добре също имате нужда да консумирате плодове? При мен лично имам един детски спомен как при едно боледуване отказах да ям всичко друго освен плодове и най-вече ананас и тъй като съм родом от по-малък град баща ми се намери в чудо докато намери този ананас, но ефекта беше именно търсения – мога да кажа, че ми стана по-добре, отколкото ми ставаше след лекарствата, които приемах.

Та в сезона, който ни дава този Земен благодат, аз лично се възползвам максимално от него, за да пречистя тялото си отвътре навън. Ефектите са:

•по-чиста кожа

•намаляване на килограмите и изчистване на мазнините

•по-бистър ум

•чувство за лекота

•бодърство сутрин след ставане

•нормализиране на кръвната захар и намаляване на чувството на глад по естествен начин

•повишаване на имунитета

•премахване на някой болестни състояния

Този режим на хранене може да се превърне в константен – именно да преобладават суровите храни, а може и да се използва само в този сезон и да се спре, когато тялото усети, че има нужда от повече “затоплящи” (топли) храни, а именно когато преминаваме в есенно-зимния период.

Винаги казвам, че всеки е различен и всеки има своите индивидуални изисквания към режима си, както защото един харесва нещо, с друг друго, така и защото едно тяло има нужда да изчисти повече, а друго по-малко. Здравословното състояние също е голям фактор. Затова съветвам, ако решите, че концепцията ви харесва, усетите че този режим ви подхожда и слвд изпробване на базовото разберете, че работи за вас и искате да продължите да прилагате този начин на хранене във вашия личен живот, обърнете се за изготвяне на индивидуален такъв за вас.

Основни принципи на режима:

•храненето е до 4пъти на ден

•хапват се умерени порции без преяждане

•пие се много вода, поне 3л на ден

•ограничава се или напълно се спира алкохол, кафе и цигари (хайде прави се само 7дни, нека зависимостите ни не бъдат по-силни от желанието ни за здраве и красота😊)

•спират се захар, млечни и животински •яде се бавно, без да се бърза, мисли се за храната като гориво и като цялост – с всички витамини и минерали, които ни дава, например когто ядем семена мислим за косата, кожата и ноктите ни, които ще бъдат повлияни толкова добре, колкото не може след някоя добавка или процедура, защото красотата е отвътре навън, а не обратното

•при възможност увеличете физическата активност – спорт, разходки, фитнес

•опитайте да включите медитация поне веднъж седмично

•хранете се в 8ч прозорец, например 12ч, 15ч 18ч и 20ч или при три хранения – 12ч 16ч и 20ч

•бъдете постоянни – няма нужда от “малък чийт” правите го за вас все пак

Ден 1

12:00ч едри плодове, растящи на дърво (ябълки, круши, праскови)

15:00ч 150гр елда, 50гр фурми

18:00ч едри плодове, растящи на дърво

20:00ч купа зелена салата, 150гр риба

Ден 2

12:00ч плодове берита (ягоди, малини, къпини и т.н.)

15:00ч 150гр пълнозърнест ориз, 50гр сушени сливи

18:00ч плодове берита (ягоди, малини, къпини и т.н.)

20:00ч купа зелена салата, две варени яйца

Ден 3

12:00ч плодове цитруси

15:00ч 150гр спелта, 50гр сурови ядки

18:00ч плодове цитруси

20:00ч купя зелена салата, тофу

Ден 4

12:00ч плод ( по-калорични – банан, кокос, папая,смокини)

15:00ч ферментирал ядков продукт (сирене,мляко и т.н./ подчертавам ядков)

18:00ч плод ( по-калорични – банан, кокос, папая,смокини)

20:00ч чипс от пащърнак (в тава намазана с кокосово масло нарязваме пащърнака на ленти и печем 15-20мин) , купа зелена салата със семена

Ден 5

12:00ч плодове по избор

15:00ч закуска с чиа и овес – 80гр овес и 20гр чиа семена се накисват от вечерта в бадемово или друго ядково мляко, добавя се и 30гр годжи бери.

18:00ч смути по избор – препоръчвам – спанак или коприва+ядково мляко+банан+2фурми+доза протеин на прах

20:00ч купа зелена салата и морковен чипс (по същия начин като пащърнака)

Ден 6

12:00ч плод от семейство “влечащо” – пъпеш, диня, тиква и др.

15:00ч 150гр варива (боб, боб мунг, леша и др)

18:00ч плод от семейство “влечащо” – пъпеш, диня, тиква и др.

20:00ч тиквени кюфтенца – тиквички, яйце, подправки, брашно от просо и куп зелена салата

Ден 7

12:00ч дребни плодове, растящи на дърво (череши, вишни, сливи, кайсии, джанки и т.н.)

15:00ч 150гр жито, с 5-6 ореха и канела

18:00ч дребни плодове, растящи на дърво (череши, вишни, сливи, кайсии, джанки и т.н.)

20:00ч купа зелена салата, риба

След 7мия ден да започне постепенно захранване. Ще е хубаво, ако не се завърнете към старите навици на хранене и запазите част от тези нови. Всяка храна е опаковка може да се каже, че не е полезна, защото рядко е жива (изключения има разбира се , например ядковите ферментирали продукти, които съм включила за помощ на чревната флора или ядките, варивата и семената) говоря за рафинираните храни. Джънк и фаст фууда за мен лично са неуважение към себе си – да слагате евтина и некачествена храна с почти никаква стойност в организма е като да отидете да сипете кал в резервоара на колата си. Както се грижите за нещата около вас, така и даже доста повече трябва да се грижите за себе си, инвестицията във вас самите е най-добрата инвестиция. Правилното и чисто хранене въздейства по-добре от всяка една добавка или друг вид превенция, това е изключително важно и за хората, които се страхуват от болести като тези, през които минахме, и тези които предстоят да се случат. Подсилете и изчистете тялото си така, че дори и нещо да мине през вас – да го изкарате леко и неусетно, така че да не се притеснявате и да заживяват асоциално от страх, защото сами знаете, че тровите тялото си и то може да ви предаде! Обърнете нещата така, че да знаете, че сте се погрижили за него и то ще ви върне “услугата” когато се наложи. Защото разбираме, че нищо не е толкова важно, колкото здравето и че нямаме ли него, няма как да имаме нищо друго. Замислете се над думите, които са казани От Хипократ и са повторени от много велики хора – Нека храната ви бъде лекарство и лекарството — храна!

Успех!