Моето мнение за хранителните тестове

 

/тест за хранителна непоносимост имуноглоболин г/

 

Тъй като много често ме питат за темата „изследвания за хранителни непоносимости“, реших днес да хвърля малко яснота и малко лично мнение по темата.

Искам да започна с това, че нашето тяло е достатъчно умно, за да знае от какво има и от какво няма нужда, просто ние не смедостатъчно осъзнати в масовия случай, че да чуем какво ни казва то. Лично аз се научих да слушам сигналите си чак когато започнах да се храня по-правилно и до ден днешен откривам все още какво е добре и какво не е за мен.

Ето и един нагледен пример – дълги години си хапвах големи количества зърнена закуска с прясно мляко, след които имах голямо подуване на корема, но си мислех, че това е нормално … до ден днешен – в който съм изключила прясното мляко и въобще не ми липсва – това е другото, което може да ви доведе до мисълта, че нещо е нежелано от тялото ви – като неговата липса не ви прави впечатление.

Мога да дам много примери и с предпочитанията ми на пълнозърнести пред бели продукти, както и за купа плодове пред торта например, но това е друг въпрос.

На въпроса “има ли смисъл от хранителните тестове” – ще кажа: и да и не, но дори като казвам “да” го казвам с условието, че не трябва да базираме живота и храненето си на 10001% от това какъв резултат ще ни излезе, така де ако този тест ни даде едва ли не да спрем всичко и да минем само на два вида зеленчук, това също не е здравословно.

Също така понякога тези тестове дават отклонения – проучвания откриват, че положителните резултати от тестове за IgG всъщност показват не толкова, че пациентът е алергичен към въпросната храна, колкото, че пациентът е консумирал въпросната храна. Ето защо тестовете за хранителна непоносимост връщат огромен набор от подвеждащи резултати на базата на всички храни, които сте приемали до 3 месеца назад във времето без никакъв проблем.,

Най-добрия баланс  според мен е да се изключат храните, показали ни се като “позитивни”, “слабопозитивните” да приемаме по-рядко и осъзнато, а да наблягаме на “негативните” за нас получени като резултат от тестовете, но да слушаме и тялото и желанията си. Видовете резултати ще разгледам малко по-надолу, както и други разяснения за тези тестове.

 

Какво представлява хранителната непоносимост?

За разлика от алергиите това е показател до каква степен дадена храна е полезна за конкретния организъм.

 

Какво се случва в тялото ни, когато приемаме храни и напитки, към които имаме добра поносимост?

Те се усвояват пълноценно и осигуряват необходимите основни хранителни вещества – протеини, въглехидрати, мазнини, витамини, микроелементи, за да се чувстваме добре, да имаме достатъчно енергия и висок имунитет.

 

Какво става обаче, когато в организма постъпва храна, към която имаме непоносимост?

Организмът ни се раздвоява – едновременно я възприема и като храна, и като чуждо тяло, като вреден агент. Част от храната се усвоява, но същевременно се мобилизира и имунната система, която се опитва да неутрализира хранителните частици, разпознавайки ги като агресори. Това е свързано с висок разход на енергия и отделяне на токсини. Имунната система, вместо да се грижи за защитата на нашето тяло, е ангажирана да атакува нашата храна. Това е състояние на хронично възпаление и то съвсем не е безобидно. Когато имунната ни система е подложена на постоянно напрежение за дълъг период от време, тя се изчерпва, изтощава се, става неефективна и организмът е застрашен от различни заболявания, някои безобидни а други – доста сериозни. Може да се стигне дори и до т.нар. имунен срив.

 

Симптомите на хранителната непоносимост са неспецифични, отначало са незабележими, но с течение на времето се натрупват и водят до влошаване качеството на живот.

 

Видове резултати от тестовете за хранителна непоносимост:  негативни, слабопозитивни и позитивни

Най-често срещаните позитивни резултати са за яйца, мляко, пшеница, мая,

глутен, кашу, ръжено брашно .

Почти изцяло негативни са резултатите за бяла риба, маслини,

ябълка,червена боровинка, грейпфрут, портокали и лимони и други.

 

Съществуват два основни типа алергични реакции:

  1. Бърз IgE-медииран отговор, който се свързва с позитивни кожни тестове. В тези случаи много често пациентите са в състояние сами да поставят диагноза, тъй като това са реакции, които настъпват непосредствено след прием на храна. Това се възприема като класически тип алергична реакция, при която клиничните симптоми се дължат на отделените високи дози хистамин.
  2. Забавен IgG-медииран отговор, с негативни скарификационни тестове. Този тип алергична реакция се диагностицира по-трудно. Нарича се още „хранителна непоносимост” или „хранителна свръхчувствителност”. В този случаи се формират специфични IgG-антитела, които свързват определени хранителни белтъци като чужди антигени. В резултат възниква забавена имунна реакция – в рамките на няколко дни.

 

Заболявания и симптоми, които най-често се свързват с хранителна IgG- имунна реакция:

– автомунни заболявания

– ставни болки, отоци, схващания

– хронични респираторни заболявания

– хронични заболявания на ГИТ (диария, запек)

– кожни заболявания, вкл. екзема

– главоболие

– умора

– депресия

– затлъстяване

– пре-менструални проблем

 

Тестът за хранителна непоносимост може да се разглежда като модерен лабораторен подход при определяне диетичен режим на човек. Тестът е приложим при всяка една диетична схема и е добре да се провежда преди стартиране на диета и да се извършват контролни тестове след 3-6 месеца или година (не по рано). Тъй като основните причини за провеждане на теста са наднормено тегло, лесна умора, стомашен дискомфорт, съпътстващо хронично заболяване или друго, специалисти споделят впечалтленията, че при повечето хора спазването на диета, съобразена с теста има позитивен резултат.