Пробиотик, пребиотик и синбиотик.

С любов за добрите бактерии в организма

Чували сте за пробиотик, може би сте чували и за пребиотик, а чували ли сте за синбиотик?

Имате ли нужда от такъв вид добавки?

Накратко кое какво означава:

✔️Прoбиотиците – Това са микроорганизми, които са жизнено важни за микробния баланс на стомашно-чревния тракт и защитата на организма от болестотворни бактерии. Те са живи микроорганизми. За да останат живи обаче им са нужни специални условия- ниска температура (1-5°С) и влага. Това прави трудно и неудобно съхранението им.

✔️Пребиотик – това са олигозахариди, готова храна за добрите бактерии. Пробиотиците са вещества от органичен произход, които осигуряват благоприятни условия за развитието на пробиотиците и другите полезни бактерии в стомашно-чревния тракт.

✔️Синбиотик – Синбиотиците, както може би вече се досещате са комбинацията от пробиотици (добрите бактерии) и пребиотици (храната на пробиотиците) Самата комбинация на пробиотик с пребиотик увеличава ползите от приема – поддържа и възстановява оптималния баланс на чревната флора, подобрява обмяната на веществата, понижава процента мазнини в тялото, намалява умората и стреса, регулира калциево-фосфорната обмяна, предотвратява пораженията при остеопороза.

Имате ли нужда от такъв вид добавки?

Понякога поради една или друга причина – най-често стрес, прием на лекарства, някой заболявания или неправилно хранене нарушават чревната ни флора и това може да доведе до редица проблеми като се започне от подуване до много по-сериозни заболявания на цялата система на тялото.

Помислете за про/пре/синбиотик ако:

✔️Когато искате да имате регулирано храносмилане

✔️Когато приемате антибиотици

✔️Когато сте с по-голяма чувствителност към храносмилателни проблеми (нередовно хранене, ротавирусни инфекции, пътувания, ежедневни притеснения, стареене)

✔️Когато вероятността от храносмилателни проблеми е по-голяма (годишен сезон, по-голям брой болни около нас и т.н.)

✔️Циклично повтаряне на храносмилателни проблеми

✔️ някой формули са обогатени с детоксираш ефект, ефект за коса, кожа и нокти, съществуват такива и за спортисти както и редица други – с една дума всичко за всеки. Лично аз периодично приемам такива за спортисти – обогатени с аминокиселини и колаген, но да прецени дали има нужда е индивидуална отговорност на всеки 🤗