🍐Смокинята – полезна от листото до плода, а и безценното “мляко” което притежава

🍃Листа – Листата на смокинята са годни за консумация. От тях се правят настойки, отварки, чай, тинктура. Плодът се консумира директно, суши се, преработва се на сок. Влага се в ред целебни формули. Много мощно е смокиновото мляко – белият сок, който избива при отчупване на плода.

🥛мляко от смокиня – брадавиците най-често засягат ръцете и краката, като не е изключено да се разпространят по цялото тяло, представляват малки туморни образувания, който в повечето случай са безвредни, но са досаден козметичен проблем, за който има лечение. Причината за поява им е наличието на вирусна инфекция в организма, като този вирус (човешки папиломен вирус) може да бъде прихванат от контакт с човек с раздразнени брадавици или ползването на общи хавлии, чаршафи, бельо, битови предмети. Заболяването обикновено се развива в отслабен организъм с понижен имунитет, за който помага преумората, психически травми, чести простудни заболявания… Обикновано брадавиците изчезват сами след месец или два. Когато те са по-упорити, за лечението им е необходимо да се вземат мерки. Тук на помощ идва млякото от смокиня, а този метод съм чувала още когато бях малка и наистина съм виждала как работи.

🤤 Незрелите смокини съдържат млечен сок, много остър на вкус и силен. Зрелите са пълни с малки семенца – целулоза, която избавя от запек. Богати са на соли на калия, магнезия, фосфора, желязото и медта, както и вит. А, В и С.

🍐Смокинята лекува щитов. жлеза, ч. дроб и бъбреци. Зрелите плодове церят кашлица, астма, ларингит. Използват се за сваляне на температура и като потогонно средство.

🩸 В плодовете има много желязо и са идеални при анемии. Благодарение на огромното си количество калий лекуват болести на сърце и съдове.

Вкусният плод е прекрасен при слабост и рязко отслабване. Той премахва запек, подобрява храносмилането, снижава болката при ревматизъм, лекува възпаления в женската пол. с-ма.

😋смокините са толкова сладки, че могат лесно да бъдат заместител на сладкото в режима ви, така че следващи път като много ви се доиска нещо сладко  не би било лоша идея да ги включите в менюто си.