Кароши – японски израз, означаващ „смърт от преумора“, обозначаващ смъртта по професионални причини – поради инфаркти, инсулти, недохранване, стрес и/или самоубийства, като това явление се среща и в Южна Корея и Китай, където се нарича с имената „гвароса“ и „гуоласои“ съответно.

“След поражението във Втората световна война, японците стават известни с това, че започват да работят най-много от всички в света. Те се превръщат в работохолици от най-висша класа”,

Първият случай на кароши е регистриран през 1969 г., когато 29-годишен мъж, работещ най-голямата японска вестникарска компания, умира от инсулт. Терминът е използван за първи път през 1978 г.

Кароши не е толкова в резултат на тежкото натоварване в работата, по-скоро е следствие на японската нагласа да се работи много часове (повече от 12 часа на ден и много кратка годишна отпуска), като се произвежда повече и се показва солидарност към екипа и съпричастност към целите на компанията.

Сигурна съм, че познавате поне 1 човек, който работи много, а може би сте самия вие.. знаете ли, че това може да ви доведе до огромен брой заболявания, дори преждевременна смърт?

Също така стреса на работното място рефлектира върху външния ви вид и отношението ви към околните.

Искам да апелирам – ако не можете да смените работата, то поне намерете дейности, които да изпълнявате, за да “смекчите” натоварването, това може да са:

-дихателни практики

-спорт, физическа активност

-медитация, йога

-създаване на хоби

-отделяне на време тип “само за мен”

-настройка, че вие сте важни и ако няма вас, никой проблем няма да е от значение