Позитивите от тичането.

Виждали ли сте как хора, които никога не са тренирали започват да тичат и изведнъж това се превръща в тяхна голяма обсесия?

Чудили ли сте се как има и такива, които записват мегамаратони от сорта – Ком-Емине и ги минават за дни, тичайки?

Няма какво да се чудите, сега ще обясня просто и ясно какъв е механизма на тичането, какво чувство създава в нас, защо е полезно, какви видове тренировки може да направим с него и кога и как бихме могли да го имплементираме в тренировъчния си сплит.

Тичането и хората. В миналото нашите предци са се придвижвали тичайки, така де ако е трябвало да ходят до съседното село, да ловят или да изпълняват каквато и да е дейност те са го изпълнявали в забързано темпо. В наши дни сме изгубили из основи този начин на движение и тичането е “спорт”, а често особено в малките градове ако някой те види да бягаш за здраве по пътя е много вероятно някоя кола да спре, за да пита дали всичко е наред (личен пример). От друга страна аз като треньор съм срещала чести откази да се прави “кардио” тичане на пътека и се предпочита вървене или вървене под наклон. Нека стане ясно, че тичане и вървене не могат по никакъв начин да се сравнят като кардио дейност.

Какво чувство създава в нас?

Защо тичането може да се превърне и в обсесия?

•Именно заради чувството, което създава то в нас – ще започна във завръщане към фундаменталното, а именно това странно приятно чувство на лекота в краката и тялото, което се усеща по време и след бягане, някак си ни се създава усещане, че ходенето вече ни е бавно и искаме да тичаме по всяко време, навсякъде и за всяка дейност, един вид връщаме се към изначалното.

•Изхвърляне на токсини – при повишаването на трмпературата неимоверно изхвърляме токсини чрез изпотяването, така де дори навън да не е топло постигаме състояние на детокс.

•чувство за свобода, чисти мисли, енергизиране – тичане сутрин преди работа може да ви остави на саме с мислите ви, да подреди деня ви, да енергизира сутринта ви (много по-добре от кафе) и ако сте от късметлиите, които имат достъп до тичане в морска или планинска среда – със сигурност чувството за свобода, заземяване и връзка и наслада с настоящия момент.

•позитивите от повишения пулс и циркулация на кръвта – повишаване на пулса и повишеното количество циркулираща кръв със сигурност ще доведе до забързан метаболизъм, чиста лимфна система, по-добър външен вид на кожата, физическата форма и общото състояние.

Подходящо ли е за всеки?

За жалост не. Бягането може да бъде превенция за редица състояния, но може да бъде и противопоказно при много. Някой от тях са сърдечно съдови проблеми, наднормено тегло, активни травми, проблеми с опорно-двигателния апарат. В тези случаи е добре да се прилага ходене и след адаптация при възможност да се премине към бързо ходене.

Как може да включим тичането към тренировката?

Първо искам да спомена, че при хора, които не са били физически активни преминаването към този вид кардио дейност трябва да става бавно и постепенно чрез метода на адаптация, много често хората не вземат това предвид и не мога да преценят възможностите си правилно. Тук е ред на добре обучения треньор да създаде правилен режим на кардио тренировки.

Кардио – препоръчвам да се прави 3 дни от седмицата – вторник, четвъртък и събота. Лек тръс, с продължителност между 30-45мин, като постепенно може да се вдига времето и темпото. Не насилвайте нито темпо, нито време, тези неща ще усетите сами да увеличите, когато адаптацията настъпи. Всяко друго насилване може да доведе до травми, преумора, загуба на мотивация, спад на имунната система и т.н.

Спринтове – препоръчвам да се прави 3 пъти седмично, като общата продължителност ка цялата тренировка е около 20мин с началната загрявка и разпускането в края. Нека изглежда по този начин:

Понеделник – на писта, обиколка и половина лек бегом за подготовка на  сърдечно-съдовата система. Обиколка и половина бегови упражнения (по 20м) – ситно бягане, високо коляно, подбедрица напред, подбедрижа назад, отскоци, за загрявка и подготвяне на мускули, стави и сухожилия. 4бр (8спринта) обиколки на цялата писта като той се изпълнява на дългата част (60м) а на късата (40м) се придвижва ходом до нормализиране на пулса и въздухообмена. След изпълнение  обиколка и половина лек тръс, при необходимост разпускащи стречинг упражнения(може и с фоумролер)

Сряда – на писта, обиколка и половина лек бегом за подготовка на  сърдечно-съдовата система. Обиколка и половина бегови упражнения (по 20м) – ситно бягане, високо коляно, подбедрица напред, подбедрижа назад, отскоци, за загрявка и подготвяне на мускули, стави и сухожилия. 3бр (6спринта) обиколки на цялата писта като той се изпълнява на дългата част (60м) а на късата (40м) се придвижва ходом до нормализиране на пулса и въздухообмена. След изпълнение  обиколка и половина лек тръс, при необходимост разпускащи стречинг упражнения(може и с фоумролер)

Петък – на писта, обиколка и половина лек бегом за подготовка на  сърдечно-съдовата система. Обиколка и половина бегови упражнения (по 20м) – ситно бягане, високо коляно, подбедрица напред, подбедрижа назад, отскоци, за загрявка и подготвяне на мускули, стави и сухожилия. 2бр (4спринта) обиколки на цялата писта като той се изпълнява на дългата част (60м) а на късата (40м) се придвижва ходом до нормализиране на пулса и въздухообмена. След изпълнение  обиколка и половина лек тръс, при необходимост разпускащи стречинг упражнения(може и с фоумролер)