Как бихме могли да изберем фитнес инструктор?

Няколко са основните фактори, които може да търсим в нашия фитнес инструктор.
Първо, това са неговите знания.
Второ, това е неговия външен вид.
Трето, това е неговата нагласа към процеса.
Четвърто, това е настроението.

Сега ще обясня малко по-подробно за всяка една от трите точки:
Защо трябва да търсим богат набор от знания в нашия инструктор? Има инструктури, които са завършили кратки курсове, а има и такива които дори не са учили по темата. Не е въпроса, че няма да могат да съдействам в качването илк свалянето на килограми. Въпроса е в това да го постигнат по максимално щадящ и подходящ за конкретния човек начин, а това няма как да се постигне без фундамвнталните знания за биохимичните основи на тренировката и диетата. Според мен такъв вид инструктори не могат да добият дори и малка представа към това колко голяма отговорност поемат към хората, с които работят, защото в случая когато клиента им се довери, той поставя изцяло здравето си в техните ръце.

Друго, което е важно да обърнем внимание в нашия инструктор е дали той поддържа добра форма, и не не твърдя, че трябва фитнес инструкторите да поддържат 5% подкожни мазнини, а че е добре този човек да има външен вид който да показва, че грижата за тялото е безусловна част от живота му, защото в крайна сметка той това предлага като услуга. В това число влиза дори това да има хубава кожа, коса и нокти и така да става ясно, че човек който знае какво прави, какво да яде как да дозира активността си и как да живее.

Под “нагласа” към процеса имам предвид следното – добрия фитнес инструктор ще работи с вас за подобряване на състоянието ви. Много често инструкторите променят животи, а дори и спасяват (ако се появи човек с депресивни състояния или пък със заболявания като инсулинова резистентност, метаболитен синдром и други). Ако усещате, че вашия инструктор иска само да ви продаде някоя добавка или суплемент, ако той ви обяснява, че постоянно трябва да върти тренировките ви и да ви прави зависими от това да сте с него и ако усещате, че е там само за да взема парите ви.. по-добре търсете друг. Разбира се всеки работи за пари и това не го коментираме, но мисля, че знаем усещането когато всичко се върти около тях, а не около постигане на резултат.

Настроението, “вайба”, усещането.
Да това наистина е фактор и ако мислите, че е нормално вашия инструктор да ви обижда, да ви казва колко сте дебели, колко сте бавни или колко сте мързеливи, това по-скоро не е вашия инструктор.
Това са хора които по някакъв начин избиват комплекси, които не харесват работата си достатъчно, за да проявят търпение и да знаят границите на другите, също са и такива които не знаят как да се държат човека отсреща и да изпитат емпатия когато е нужно.
Много често аз съм приемала моите клиенти след дълъг, тежък работен ден, след скандали в семейството им, след проблеми с близките им, след техни лични драми, като ги посрещам нацупени на тренировка и ги изпращам усмихнати. Тук работата на треньора е да зарежда позитивно и да повдигне настроението, но процеса разбира се е двустранен. Аз също не вземам хора на всяка цена, хора с които тренировката не върви, учтиво препращам към други треньори.

Други фактори са това дали ще си паснете в разбиранията и желанията, дори в графика. Ако пък вече имате инструктор и откривате или не откривате някой от изброените фактори, а сте сметнали за резонни не се притеснявайте да се разделите с този човек, защото в крайна сметка вашето усещане, желания и успех са на първо място.

No comments to show.