Защо да комбинирате бобови и зърнени култури

🍚Може би сте чували това препоръчително е да комбинирате зърнени и бобови култури. Това е така, защото те са по-добър източник на протеини, когато се ядат заедно.

💪🏽Протеините са съставени от аминокиселини. От всички аминокиселини, от които се нуждае човешкото тяло, има няколко, които не можем да произведем (или поне не в достатъчно количество), трябва да ги набавим от диетата, те се наричат незаменими аминокиселини.

🍗Всички незаменими аминокиселини обикновено присъстват в храни от животински произход (затова се казва, че те са пълноценни протеини). В тези с растителен произход обаче някои от тях обикновено липсват.

🫘В бобовите растения често липсва аминокиселината метионин Y. в зърнените култури обикновено липсва аминокиселината лизин. Чрез комбинирането на бобови и зърнени култури получаваме всички основни аминокиселини в едно и също ястие.

✋🏽Това предложение е по-важно за строгите вегетарианци, тъй като те трябва да си набавят протеини от растителни източници.

Най-добрите зърнени култури за смесване с бобови растения в известен смисъл са просото и оризът, тъй като техните гликемични индекси не са твърде ниски и чрез смесването им с бобовите растения гликемичният индекс на ястието ще бъде намален.

👉🏽Между другото, има някои изключения: соята, киноата и амарантът съдържат в себе си всички основни аминокиселини.

🧬Метионин – На първо място, аминокиселината участва много активно в процесите на синтез на някои вещества, без които тялото ни не може: цистеин, карнитин, таурин, лецитин, както и редица протеини. Известно е, че има принос и за преработката на някои фосфолипиди.

В последните години проучвания установиха, че има връзка и между количествата метионин в организма и усвояването на фолиевата киселина и витамините от B-групата: B6 и B12.

🦴Лизин – Лизинът като аминокиселина има разностранни области на полезност – помага за усвояването на калций, изграждането на мускулна тъкан, възстановяване след операция или травма, подпомага производството на хормони, ензими и антитела. По всички тези начини лизинът допринася за подкрепа на имунната, мускулната и ендокринната системи, които се нуждаят ежедневно от достатъчно аминокиселини за нормална работа и оптимална функция.