🧠Важно за мозъка ти.

✍🏽Това е като пост продължение на първа част “погрижи се за мозъка си”, където повече може да прочетете тук 👉🏽 https://www.instagram.com/p/CvNG6IDIv_A/?igshid=MzRlODBiNWFlZA== , където е описано как може да се погрижим за здравето ка мозъка си. В статията днес ще разгледам “другата страна на монетата”, а именно някой болести на мозъка и как ние осъзнато или не му вредим с наши действия и бездействия.

🩺Най-разпространените болести на главния мозък

Главният мозък регулира и координира работата на всичките органи и системи в човешкия организьм, осигурява връзката между тях, обединява ги в едно цяло. Той обработва информацията, управлява движенията, отговаря за паметта, координацията и други. Благодарение на главния мозък човек има възможност да мисли. Ако главният мозък боледува, се нарушават функциите на други органи и системи.

1️⃣Болестта Алцхаймер.

При болестта Алхаймер в организма започва да се изработва патологичен белтьк, който предизвиква атрофия на нервните клетки. Той се отлага в тъканите на главния мозък и поразява невроните. В началото болният е разсеян, забравя някои важни за него неща, постепенно се снижава общата му психическа активност, взникват проблеми с ориентирането във времето и пространството, спад в настроението, апатия, депресии. Постепенно болният престава да познава роднини и близки, нарушава се речта му.

2️⃣Инсулт.

Много често нарушение в главния мозьк е инсулта.

Той представлява остро нарушение на кръвообращението в него, което предизвиква увреждане на тъканите и води до нарушаване на функциите му. Причините за инсулта често са атеросклероза на съдовете и хипертония.

Инсулта е два вида

1️⃣ хеморагичен и 2️⃣ исхемичен.

1️⃣Хеморагичният инсулт е свързан с кръвоизлив в мозька, предизвикан от

стрес и емоционално напрежение, при него настъпа парализа на ръцете и краката, нарушава се речта. Този вид инсулт най-често се случва през деня.

2️⃣ Исхемичният инсулт се случва най-често през нощта. При него се нарушава или съвсем се прекратява кръвоснабдяването на артерия, която храни мозъка.

3️⃣Склероза

Същността на склерозата на съдовете е образуването на плътни плаки в тях, поради което кръвта не може да циркулира нормално. Склеротични плаки мотат да се появят в съдовете на сърцето, крайниците или главния мозък. Симптоми на болестта: бърза уморяемост, влошена памет, възбудено сьстояние, съливост, мушици пред очите, звук в едното или в двете уши, главоболие.

Ако склерозата не се лекува, с времето мозъчната тъкан, която не получава достатъчно количество кислород, започва постепенно да отмира. Последиците от нея могат да бъдат инсулт и слабоумие.

Причините за склерозата на съдовете не са изучени докрай, засега се смята, че причината за нея е повишеният “лош” холестерин. Кьм провокиращите болестта фактори спадат: обездвижването, наследствеността, нарушената обмяна на веществата, ендокринните болести, пушенето и алкохолът, повишеното кръвно налягане, употребата на мазни храни, наднорменото тегло, диабета, хормоналните нарушения, стреса.

Лечението на склероза включва здравословно хранене, като в менюто трябва да присъстват киселомлечни храни, зелен чай, моркови, тиква, чесьн, лук, зелен грах, морски продукти, тиквички, краставици, ядки, гроздов сок. Тези продукти намаляват нивото на „лошия” холестерин в кръвта.

✖️Продукти – вредни за мозъка

🫗Спиртните напитки въздействат върху мозъчната кора, малкия мозък, хипофизата и хипоталамуса, те потискат мисловния процес и постепенно мозьчните клетки загиват.

🧂Солта предизвиква задръжката на влагата в организма, вследствие на което се повишава кровното налягане, кото може да предизвика хеморагичен инсулт.

🥓Мазните видове месо повишават нивото на “лошия” холестерин в кръвта и се развива склероза на съдовете в главния мозьк.

🍰Сладкарските изделия бързо повишават крьвната захар, която се отразява негативно врху работата на главния мозък и може да предизвика оглупяване и влошаване на когнитивните способности на човека.

🥤Сладки газирани напитки, колбаси и други трайни храни, които съдържат вредни за работата на мозъка химически вещества.

🤸🏽‍♂️ пазете мозъка си с правилна храна, правилно навици, здравословна храна, нови знания и спорт! Помислете за себе си, защото вие сте всичко, което имате.