🦴 Костите са носещата конструкция в човешкото тяло, те формират скелета, който е подвижен благодарение на ставите. Цяла-та конструкция се привежда в движение от сыкращавшанего на мускулите в организма на човека. Но да не влизам в прекалено медицински и сложни обяснения – нашите кости са компонент, който трябва да пазим както можем и да обръщаме повече внимание в грижата му.

🩻 Всеки елемент в тази биологична система е важен: кости, свръзки и стави.

Липсата на физическа активност днес е главният провокатор за проблемите със ставите. Нашето меню става все по-бедно на ценни вещества, витамини и минерали. Вместо жива храна, ние употребяваме полуфабрикати и рафинирани храни, „обогатени” с химически добавки.

🤕Защо боледуват нашите кости и стави?

Съвременното мляко и млечни продукти съдържат много фосфати, които са заплаха за здравето ни. Фосфатите са соли стабилизатори, които производителите на храни широко използват. Те имат много различни функции. В млякото ролята им е да удължат срока му на годност и да придадат на продуктите по-привлекателен вид. С тяхната помощ производителите осигуряват еднородна структура, плътност и сочност на продукта. Фосфатите широко се използват в рибната и месната консервна промишленост, в производството на заводско краве масло, маргарин, някои видове кашкавали и в други производства.

⚕️Изследвания установиха, че фосфорът и фосфатите в днешната хранителна продукция се употребяват в големи количества, което нанася вреда на здравето ни. Поставащото количество калций и фосфор в организма трябва да бъде еднакво. Допуска се употребата на 1,5 част фосфор и една част калий.

Когато купуваме хранителни продукти, трябва задължително

да четем етикетите им и да изострим вниманието си, ако те съдържат:

Ортофосфорна киселина – Е338;

Натриев фосфат – Е339;

Калиев фосфат – Е340;

Калциев фосфат – Е341;

Амониєв фосфат – Е342;

Магнезиев фосфат – Е343.

✋🏽Когато фосфорът и фосфатите са повече в организма, паращитовидните жлези синтезират усилено хормона калцитонин, който отмива от костите калция и потиска усвояването му. Това може да президвика остеопороза.

🧫Според някой изследвания излишък от фосфати в организма повишава вероятността от инфаркти и други болести на сърдечно-съдовата система. Сериозна последица от излишъка на фосфор е калцификацията, която поразява вътрешните сьдове. Те се покриват с плътни плаки, образувани от неусвоения калий. Това стстояние е характерно за болни с бъбречна недостатьчност.

🙅🏽‍♀️Излишъкът от фосфати и фосфор в организма на човека повишава нуждите му от калий. При липсата на баланс между фосфора и калция при пациентите намалява плътността на костната тъкан и възниква риск от остеопороза.

‼️Симптоми на излишьк от фосфор в организма: повишена възбудимост, тремор, спазми, стомашно-чревни кръвотечения,

повръщане, тахикардия и др.

🐖Прасетата, кравите и птиците имат температура на тялото по-висока от човешката и тя е около 38,5-40 градуса. При тази температура тяхната мазнина има нормална гъстота. Когато тази мазнина попадне в човешкия организьм, който има по-ниска телесна температура, тя се слепва, сгъстява кръвта, образува плаки и тромби и предизвиква затлъстяване.

🍞Фосфатите са навсякъде – в хляба, безалкохолните напитки, готовите супи, сиропите, някои видове кашкавал, саламите, сладоледите, прясното и киселото мляко, сметаната.

Защо са опасни фосфатите?

Фосфатите, както натриевите соли и фосфорната и ортофосфорната киселина, засилват процесите на отмиване на калия от организма и могат да бъдат причина за ставни и костни заболявания и остеопороза.

🥛Млякото е натикано и с хормони на растежа – най-често става дума за рекомбинантния бичи хормон (RGBH), който фермерите използват, за да увеличат млеконадоя. Този хормон е обвързан с другия хормон, който е инсулиноподобен фактор на растежа ИфР-1. Доказано е, че той предизвиква някои видове тумори. Концентрацията на ИФР-1 е по-висока в млякото на крави, които приемат рекомбинирания хормон. Много хора НЕ са наясно, че тези два хормона могат да създадат сериозни проблеми със здравето им.

Отделно трябва да спомена, че млечните произведения могат да предизвикат сърдечно-съдови заболявания, тъй като са пълни с наситени мазнини, които повишават нивото на лошия холестерин. Млякото съдържа 80% казеин – млечен протеин, който може да бъде опасен за здравето. Възможно е да има връзка между него и диабет-1 и рак.

В Китай и Япония почти не употребяват мляко и там са рядкост тези болести. Тъмнокожите жени в Африка също не употребяват краве мляко за разлика от американките и рядко страдат от остеопороза, която днес е бич в Америка.

🤫Не е тайна, че дори идеалното мляко е вредно за здравето на възрастния организъм. Нито един от биологичните видове в естествени условия не се храни с мляко на друг вид животно. Кравето мляко е предназначено за хранене на малки телета, но не е подходящо за хранене на хора.

Как да помогнем на нашите кости и стави да бъдат по-здрави?

✔️ Експерти препоръчват да употребяваме витамини от групата

А, С, Е, селен, витамините от групата В, витамин D, калий, цинк, желязо, полифеноли, полезните мастни киселини – Омега-3.

✔️да бъдем физически активни

✔️да избягваме изброените по-горе вредни храни