Винаги съм била застъпник на домашно приготвената храна като начин за достигане на здравословното, диетичното и полезното хранене. Често на въпроса “а защо не си го приготвиш във вкъщи” чувам “нямам време” .. тук просто искам да вметна така познатото и тривиално “има ли желание има и начин”, защото просто е така. Случвало ми се е да работя по 12часа и все някак си съм намирала време да сготвя нещо домашно и честно казано ми е много по-вкусно, защото винаги съм твърдяла че всеки човек е с неговите индивидуални желания и нужди и трудно някой друг може да му ги “нацели”

Някой от позитивите на домашно приготвената храна:

✔️диетична – най-важното за тези, които са на диета.. няма как да изготвя режим в който да напиша /салата/ и да ми се обясни, че салатата ще се поръча от хепи например. Е да, там е вкусно, но от домашно приготвената салата може да очакваме дори калориен дефицит (това е когато дадена храна има толкова малко калории, че при обработването и от храносмилателната система се използват повече, отколкото има в нея. Да стане ясно давам пример с китайското зеле, в което има 16кал за 100гр, а енергията отделена за храносмилането му е два пъти повече.) а доколкото тази в хепи … с всичкия натриев глутамат, сосове, сол и добавки няма да сгреша ако кажа 4-500кал на купа (и след малко пак си гладен)

✔️вкусна – тънкия момент как можеш да нацелиш съставките и подправките, така че вкуса да стане точно по твоя, нещо което не винаги се получава в ресторантите, защото е ясно, че всеки вкус е различен.

✔️ чист състав – ако решиш да си правиш например протеинова палачинка, знаеш че ще сложиш овес, хубав протеин и яйце, но ако решиш да си купиш палачинка от някой “хелти бар” винаги в нея може да са добавени бакпулвер, мляко, захар и т.н. За които да се твърди, че ги няма, но.. знае ли се 🙂

✔️ качествени продукти – когато купувате месо, млечни продукти и който и да е компонент предполагам (поне аз го правя) че се стремите да вземете най-доброто (затова и вися по 1час в магазина за 5неща изчитайки всеки етикет, тук споменавам мъж ми, който ми прави забележка всеки път колко време ни отнема пазаруването 🥲😅), та как бихте могли да сте сигурни (работила съм в тази сфера и ви казвам, че по-скоро не би трябвало да сте) че продуктите използвани за това ястие ще бъдат най-добри?

✔️ финансова гледна точка – винаги, дори и да избирате най-доброто за вас ще ви излиза по-евтино домашно приготвеното. Често дори едно обедно меню надхвърля 15тина лева, толкова колкото би излязла качвствената храна вкъщи за целия ден.

🤗В крайна сметка избора си е индивидуален, но когато се търси резултат, трябва да се работи по въпроса. Нека стане ясно, че в никакъв случай не отричам хапването навън, даже напротив, обичам хубави ресторанти и съм ценител на храната и как тя може да играе роля на социално явление когато ни събира край масата, но за да има баланс всичко трябва да е с мярка.