8 женски факта в сряда, които е добре да знаем 🚺

1️⃣ Ориз. Редовната употреба на сварен ориз очиства добре ставите. Той има свойството да измуква солите, отложени в тях. Най-подходящите сезони за очистване на ставите са пролетта и лятото. Очиствайки ставите, ние се спасяваме от подагра, полиартрит, остеохондроза и др. Ориза също така помага за извличането на водата от организма – често срещан проблем при нас жените е задържането на вода и нерядко съм виждала крайности, като прием на диуретици, които честно казано не са никак безопасни.

2️⃣ Ако говорим за лесно храносмилане, сготвените храни са по-лесно смилаеми в сравнение със суровите. Причината ни казва Рубин Браво, експерт по хранене и говорител на Европейски медицински институт за затлъстяване (IMEO), “Това се дължи на факта, че те олекотяват и ускоряват храносмилането и причиняват по-малко подуване и газове”.

3️⃣ Трябва да се яде когато ти “пристърже” а не като видиш храна или някой ти е казал, че е време за хранене, защото така се трупат пластове храна и се пречи на храносмилането, особено за жени с проблеми с храносмилането и подуването на стомаха.

4️⃣ Всеки алкохол освен, че е вреден за спортните резултати съдържа и празни калории, така де хем обърква сметките при хранителните режими, хем не дава макро и микро елементи на организма. Та скъпи дами, желаещи здраве и форма, нека помислим за тези чаши(бутилки) вино всяка вечер преди лягане.

5️⃣ Високия инсулин води до репродуктивни проблеми – тялото усеща, че не е подходящо да създаде поколение. (При мъжете – висок инсулин – неактивни сперматозоиди и еректилна дисфункция). Та ето още една важна причина да искаме да го държим под око.

6️⃣ Грижата за вас самите е ваша отговорност. Никой не може да се грижи така, както вие самите малките полезни навици сутрин и вечер са неща, които трябва да включвате в режима си, особено с напредване на възрастта си. Здравето ви е най-важната “инвестиция” на време, енергия и финанси, защото ако нямате здраве, няма нужда от нищо друго, колкото и изтъркано да ви звучи. Прочетете последното отново, ако не можете – разходете се из някой коридор на болница и погледнете хората вътре, може така да осъзнаете някой неща.

7️⃣ Един час повече сън при жената може да повиши либидото и с до 14%, замислете се затова следващия път преди да посегнете към някоя добавка или лекарство от аптеката. Повечето от нас се разкъсват между домакинство, работа, отглеждане н деца и опити за личен живот, така че не е рядкост.

8️⃣ Цинкът се изчерпва и при стрес, от кафе, чай, менструация и еякулация (спермата съдържа приблизително 1-3 мг цинк на еякулация). Така че може да имаме нужда от допълнителния му прием от храна или добавка.

Фактите изброени тук съм събрала от прочетени книги, статии или от упражненията ми в университета, така че няма място за съмнение в тях, ако написаното е било полезно за вас ще се радвам да споделите с приятели и близки. Ако търсите вашия треньор или човек, който да се погрижи за хранителния ви режим – свържете се с мен в инстаграм health&shapewithmaria или на телефон 0896848627 🌸🫶🏼